Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Andzejs Lebedevs: “- Publiken kan förvänta sig showtime!”

Featured Image

Efter fem säsonger i Smederna återvänder Andzejs Lebedevs till den klubben där hans karriär i svenska elitserien en gång började. Andzejs som representerade Rospiggarna under säsongerna 2014 och 2015 samt gjorde ett inhopp under slutspelet 2020 lämnade under sin tid i klubben stora avtryck hos rospiggsfansen.

” – I min hemstad Daugavpils är speedway en av de största sporterna och när jag var liten var det många som vill testa att köra speedway. Första gången jag var och såg på en match blev jag fast direkt. Jag gillade atmosfären och det jag fick se. Min familj hade inte råd att köpa utrustningen som krävdes men lettiska klubben Lokomotiv stod för allting och hjälpte mig att bli en speedwayförare. Jag är otroligt tacksam över den möjligheten jag fick.”

Vilka är dina styrkor som förare och vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

”- Jag skulle säga att min styrka som förare är att jag kan hitta bra spår på banan. Jag har även jobbat hårt på att förbättra mina starter och tycker de är bättre än tidigare. Sen finns det alltid saker man kan förbättra. Man kan alltid bli bättre och jag jobbar hårt för att förbättra mig själv som förare.”

Andzejs räknas som Lettlands mest meriterade och bästa förare. På meritlistan finns bland annat ett individuellt EM-guld, ett individuellt junior EM-silver samt tre svenska lag SM-guld inskrivet och han har även kört i det lettiska landslaget vid både lag-VM samt Speedway Of Nations. När vi frågar Andzejs om vilket som är hans bästa minne från sin karriär är det hans individuella EM-guld som han väljer att lyfta fram.

”- Det var ett väldigt speciellt ögonblick för mig när jag blev europamästare 2017 men även för mitt land då jag blev den första lettiska föraren att sluta på prispallen i EM och lyckades vinna en guldmedalj. Ett väldigt fint minne från min karriär. Jag hoppas det är möjligt att uppleva något liknande igen.”

I år gör du comeback i Rospiggarna som även var din första klubb i elitserien. Hur ser du på återkomsten och på årets säsong?

”- Jag ser fram emot att få köra för Rospiggarna igen. Jag kommer från en bra fjolårssäsong där vi tog oss till final med både mitt svenska samt polska lag och jag känner att min körning gick bra samt att jag fick resultaten med mig. Efter fem säsonger i Smederna kändes det som att jag behövde ett klubbyte. Det kändes som att Rospiggarna verkligen ville ha mig och när de berättade att de ser mig som en av förarna i laguppställningen kändes det roligt att återvända till klubben som jag gjorde min elitseriedebut i. Jag har många fina minnen från när jag körde för Rospiggarna sist. Det är en bra och professionell förening med härliga människor som arbetar för klubben. Sen gillar jag även Peter Jansson som lagledare. Han är en bra ledare som skapar en god lagatmosfär, han är alltid positiv och sätter ingen större press på en.”

Vilka är dina mål med säsongen 2022 och vad kan publiken förvänta sig av Andzejs Lebedevs under årets säsong?

”- Klubbmässigt är målet att först och främst avancera till slutspel med lagen jag kör för. När vi väl är där är det no way back och vi kommer gå för att köra hem guldet. Givetvis vill jag även köra in många poäng för lagen. Individuellt är målet att kvalificera mig till GP-challenge där jag får visa de bästa förarna vad jag går för och förhoppningsvis kvalar mig till VM-serien. Publiken kan förvänta sig showtime och många bra tävlingar!”

Foto: Roffe Lundstedt / www.speedwayfoto.com

Dela nyheten: