Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Antonio Lindbäck: ”- Det var ett lätt beslut att välja Rospiggarna!”

Featured Image

GP-segrar, svensk mästare både i lag och individuellt samt dubbla lag-VM-guld inskrivet på meritlistan. Idag är det bara en dag kvar till säsongpremiären av BAUHAUS-ligan 2023 och när det nu har blivit dags för den sista seniorföraren att intervjuas går vi i mål med en av Sveriges mest meriterade förare.

Det stora internationella genombrottet för Antonio Lindbäck kom 2004 då han var en del av det svenska landslaget som vann Speedway World Cup samtidigt som han individuellt både vann GP-challenge samt blev junioreuropamästare. Debuten som permanent VM-förare gjorde han året därpå, 2005, och hittills har det blivit 10 GP-säsonger där han har slutat på pallplats vid tretton tillfällen varav tre vunna GP-tävlingar. Han har skrivit in sig i historieböckerna som en av Sveriges bästa speedwayförare men historian hade kanske skrivits annorlunda om det inte var för en friluftsdag.

”- Min mor var idrottslärare och tog med sin klass till speedwaybanan under en friluftsdag. Jag var ledig från skolan den dagen och fick hänga med. Det var första gången som jag kom i kontakt med sporten sen hade jag hade lite kompisar som skulle testa köra prova på speedway så jag följde med och testade. Sedan den dagen var jag fast. Jag har många minnen från min karriär men givetvis är min första GP-seger stor då det kändes som ett genomslag. Ett annat minne jag har som är ganska unik är när jag var till England första gången och körde in full pott. Det var under en ligamatch och Leigh Adams hade sagt att de skulle ta in mig så jag fick komma dit och köra på cyklar som jag lånade av honom. Året därpå började jag köra i engelskaligan. Sen är SM-guldet med Masarna givetvis väldigt stort för mig. De har varit en stor del av min karriär och att köra hem ett guld med sin moderklubb är en väldigt speciell upplevelse.”

Under fjolårets säsong var Antonio en avgörande del till att Valsarna vann Allsvenskan. Åtta inkörda poäng i den första finalen följdes upp av maximala femton poäng under returmötet. I den allsvenska snittlistan hamnade han på en tredjeplats bakom rospiggskamraterna Kim Nilsson och Victor Palovaara.

”- Det är alltid roligt att vinna sen hade vi också ett väldigt starkt lag. Ett guld är alltid ett guld oavsett om det är Elitserien eller Allsvenskan. Fjolårets säsong var turbulent men jag märkte verkligen av hur många fans jag har och vad de betyder för mig. Tack vare stödet från både min fru med familj samt mina fans kunde jag avsluta förra säsongen med en positiv känsla. Nu känner jag att jag har ett professionellt team och har bra ordning på motorerna samt cyklarna vilket gör det lättare för mig att köra speedway och det har jag känt av under den korta tiden vi har kört hittills i år.”

Vilka är dina styrkor som förare och vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

”- Styrkan är mitt pannben och förmåga att aldrig ge upp vilket jag fick bevisat för mig i slutet på förra året att allting går att ordna bara man vill det. Sen kan man alltid förbättra sig på allting. Allt från att hitta bättre inställningar på cyklarna till bättre starter och hitta bättre på banan. Man blir nog aldrig riktigt fullärd och den dagen jag tror att jag är det har jag ingenting mer att ge!”

Förra året deltog Antonio i SVT:s tävlingsprogram Mästarnas Mästare som den första personen från speedwaysporten. Efter att ha vunnit sin grupp tog han sig vidare till slutspelet där han slutade på en fjärdeplats.

”- Det var någonting nytt och helt annorlunda och var en otroligt rolig upplevelse. Man är tävlingsmänniska och det spelar ingen roll vad man tävlar i utan jag vill alltid lyckas så bra jag kan. Jag tänkte ingenting på att jag var den första speedwaypersonen som deltog utan jag var där för att göra ett jobb och göra mitt bästa så det var det jag fokuserade på. Det var verkligen en upplevelse som jag sent kommer glömma.”

Trots sin långa meritlista blir det här Antonios första säsong i Rospiggarna. I samband med pressreleasen beskrev lagledare Peter Jansson honom som en av världens bästa speedwayförare som kan åka väldigt fort på alla banor i Sverige.

”- När jag väljer vilken klubb jag ska köra för går jag mycket på hur laget ser ut och vilka som kör så när Peter väl ringde mig var det ett lätt beslut att välja Rospiggarna. Fast vi inte har kört några tävlingar ihop ännu känner jag alla som kör för klubben och det är väldigt bra killar som kommer trivas bra tillsammans. Jag har även fördelen att ha kört ihop med bland annat Kim i Avesta samt Victor i Valsarna. Det känns som det kommer bli ett bra år sen blir det alltid en omställning när man byter klubb innan man hittar sin plats i laget och lär känna alla som jobbar i föreningen men jag ser fram emot det. Vi har ett starkt lag och om alla presterar som de kan göra är vi där uppe och slåss om de finare slutspelsplatserna. Jag ser fram emot att börja köra för Rospiggarna.”

Vad kan publiken förvänta sig av dig under årets säsong?

”- Målet är att vara en av toppförarna i både Rospiggarna, Valsarna samt för mitt polska lag PSZ Poznan. Jag kommer göra mitt bästa för att lagen ska gå så långt vi kan och hoppas jag kommer kunna lyfta lagen en bit. På ett personligt plan vill jag kvala in till SEC sen är jag väldigt sugen på att få representera Sverige under lag-VM. Jag har många roliga minnen därifrån men nu är det ett nytt år och nya förutsättningar men det är klart jag vill uppleva det igen. Publiken kan förvänta sig mycket omkörningar samt roliga heat med mycket fart och många heatvinster. Jag kommer aldrig ge upp!”

Fem snabba:
I lurarna: Det är väldigt blandat. Jag använder musiken för att försöka ta mig dit jag vill. Nu kör jag mycket med en ny grej som heter BrainTap som är lite mer mentalträning i både ljus och ljus. Det är ett headset med glasögon som jag tar på mig som både höjer och sänker tempot för att komma in i ett bra mode.
Favoritmat: Skaldjur och kött
Idol som liten: Jag har haft en massa idoler men en som jag har än idag är Tiger Woods med anledning av hur han tränade samt jobbade inom sin sport. Det var en person som jag tyckte mycket om att kolla på.
Favoritbana: Leszno
Bästa med speedwaysporten: Det bästa med speedwaysporten är alla fans. Utan fansen är det svårt att köra speedway och det är helt fantastiskt att se hur många människor det är som vill hjälpa, stötta och finnas där för en!

Dela nyheten: