Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Idag gör Rospiggarnas lagkapten sin första GP-tävling som permanent VM-förare!

Featured Image

Inom de närmsta dagarna väntar två stora säsongspremiär. Idag körs årets första VM-deltävling i Kroatien och om bara tre dagar väntar vår hemmapremiär då vi välkomnar Smederna till Credentia Arena.

Nu är det inte långt kvar innan starttejpen går upp i Hallstavik. Årets säsong blir också vår tionde raka elitseriesäsong efter att vi tog steget upp till högstaligan igen då vi besegrade Örnarna i finalen av allsvenskan 2013. Tio år senare är två personer från guldlaget fortfarande aktiva i föreningen. Den ena verkar som assisterande lagledare till Peter Jansson. Den andra var en då tjugotreårig förare som befann sig precis i början av sin karriär. Idag gör Kim Nilsson sin debut som permanent VM-förare!

”- Vi vann första året vi körde allsvenskan men ville vänta till året därpå innan vi gick upp till elitserien igen. 2012 förlorade vi dock finalerna mot Smederna och fick vänta till 2013 då vi återigen körde hem det allsvenska guldet. Jag var i väldigt bra form både i Mariestad samt hemma i Hallstavik. Den körningen var också en stark bidragande orsak till att jag blev tilldelad wildcardet till Friends Arenas första GP-tävling så det är något jag förknippar det mycket med. Det kändes som det var då jag började få mitt stora genombrott och året därpå fick jag även göra debut i lag-VM. Det var en väldigt skön känsla när vi vann allsvenskan, det kändes som det aldrig var några konstigheter utan alla drog sitt strå till stacken. Vi var bäst helt enkelt!”

Inför fjolårets säsong skrev Kim på för Rospiggarna i BAUHAUS-ligan samt Griparna i Allsvenskan men valde att i slutet av maj signa med ytterligare en kubb nämligen tyska laget Landshut Devils som huserar i polska andraligan. Under säsongen 2022 körde han också en hel del individuella tävlingar. En varm sommarkväll i slutet av juni avgjordes den individuella SM-finalen i Linköping där han körde hem ett brons.

”- Fjolårets säsong var mycket upp och ner. Det var mycket som hände vid sidan av speedwayen och mycket hände på en och samma gång. Jag fick ta det för vad det var och göra det bästa av situationen. Det känns som jag löste det på bästa möjliga sätt även om det blev tufft och hektiskt. Samtidigt kan jag titta tillbaka på säsongen 2022 som en rolig säsong. Vi hade ett bra go i laget med Rospiggarna och trivdes bra tillsammans. Jag tog en bronsmedalj i SM-finalen men känner samtidigt att jag kan höja mig i år. Det gäller att inte vara för nöjd utan vilja fortsätta prestera bättre! ”

Vilka är dina styrkor som förare och vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

”- Styrkorna är att jag är en teknisk förare sen tror jag också att det är en fördel att jag besitter mycket kunskap om just motorcyklar och banor. Har man intresset suger man åt sig som en svamp och lär sig hela tiden. Just starterna är något man aldrig kan utvecklas tillräckligt med och är något jag jobbar på hela tiden för att bli bättre på. Jag vet att kan åka fort när jag är i bra åkform, då är jag riktigt snabb på banan!”

Kim blev en stor publikfavorit under sin första sejour hos oss och har fortsatt vara det sedan återkomsten i klubben. Med sin förmåga att jämt sätta laget före jaget är han en av ledarna i laget och har vid flera tillfällen blivit framröstad till ”matchens Rospigg” under våra hemmamatcher. Årets säsong blir hans tredje raka hos oss.

”- Jag trivs väldigt bra i Rospiggarna både med stommen i laget, publiken samt alla som jobbar i klubben. Under mina år har jag skapat många band. Det är en stor trygghet och Credentia Arena är en av de banorna som ligger närmast mig. Jag är från Stockholm, pappa bor i Vega så jag blir lite som en lokal förare. Sen känner jag också att klubben har rätt tankar om hur de ska utvecklas och jag tycker man tar ansvar för organisationen. Det känns som jag har mycket att tillföra och de lyssnar på vad jag har att säga. Jag har också som mål att försöka lära ut av mina erfarenheter och vara en förebild för de yngre förarna.”

Under en kall sommarkväll den 20 augusti i Glasgow förra året samlades 16 förare för att göra upp om tre direktplatser till årets VM-serie. Tävlingen skulle visa sig bli en sensationell framgång för svensk speedway men framför allt för Kim som efter att ha vunnit skiljeheatet mot tidigare rospiggsföraren Daniel Bewley stod som segrare av GP-Challenge 2023. Tack vare en av karriärens bästa insatser hittills lyckades Kims stora dröm bli verklighet. Efter att ha kämpat i flera år för att ta sig till VM börjar den resan ikväll när den första utav totalt 10 GP-deltävlingar avgörs i Donji Kraljevec, Kroatien.

”- Jag minns väldigt mycket från kvalet förra året. Det är en av de största bedrifterna jag har gjort och går inte riktigt att jämföra med någon annan tävling. Visst skulle det vara otroligt roligt att vinna en GP-tävling i år men för mig är det nästan större att vinna GP-challenge för det är först ett kval för att ta sig dit och lyckas man med det måste man prestera lika bra om inte ännu bättre där. Det var jämnt in i det sista och att vinna omkörningsheatet kändes som pricken över i:t.”

Du har kört GP-tävlingar på hemmaplan som wildcard tidigare men kvällens deltävling blir din första som permanent förare. Hur går tankarna inför VM-serien?

”- Det är nästan lite svårt att greppa sen är det svårt att veta hur det kommer kännas innan man faktiskt är där och börjar den resan med alla deltävlingar och resor utomlands till ställen jag aldrig varit på. Det blir speciellt men jag ser fram emot det. Jag vill uppnå att känna mig som en i gänget, förbättra mig under säsongens gång och känna att jag har mognat samt tagit steg till att bli en bättre förare. Under vintern har jag tränat som vanligt och kört en hel del enduro. Många trodde att jag inte skulle göra det för att jag skulle köra GP-serien med tanke på skaderisken men tänker man för mycket på det blir det bara jobbigt. För mig känns det bättre att göra som vanligt och skadar man sig så gör man det. Man måste kunna leva också och göra det man tror på annars blir det inte bra för den sakens skull heller och sen när det väl gäller då ska jag tänka på VM. I slutet av årets säsong vill jag åka till tävlingarna och känna att jag har lika stor chans på de ädlare platserna som alla andra men sen ska man inte glömma bort att det är VM.”

Vilka är dina mål med årets säsong utöver VM och vad kan publiken förvänta sig av dig?

”- Förutom att genomföra VM-serien på ett bra sätt är det att höja mitt snitt i samtliga ligor. Det är ändå det som avspeglar min prestation då det är det mesta av säsongen. Sen vill jag givetvis att mina olika lag når sina mål. Med Rospiggarna vill jag känna att vi förbättrar oss hela tiden och det tror jag också vi kommer göra. Vi har ett jämnt och bra lag som kommer ha roligt tillsammans och vinner vi lite matcher med blir det väldigt lätt att ha roligt. Personligen vill jag förbättra min bronsmedalj från förra årets SM-final samt ta plats i landslaget som får åka och representera Sverige i lag-VM. Publiken kan förvänta sig en otroligt seriös förare som alltid ger sitt bästa och lämnar ingenting åt slumpen. Sen vill jag göra allt för laget och kommer försöka få till bästa förutsättningarna för att vi ska lyckas uppnå våra mål.”

Fem snabba:
I lurarna: Det är lite allt möjligt och beror på vad det är för dag och vad jag är på för humör
Favoritmat: Just nu är det någonting från grillen en solig vårdag
Idol som liten: Greg Hancock
Favoritbana: Avesta
Bästa med speedwaysporten: Att den bjuder på nya spännande saker hela tiden. Det är action från start till mål och är en riktigt bra publiksport!

Avslutningsvis vill vi önska vår lagkapten Kim Nilsson stort lycka till i kvällens VM-deltävling samt under årets GP-säsong!

Dela nyheten: