Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Intervju med Tomas H Jonasson

Featured Image

Förarintervju med Tomas H Jonasson.

Tomas H Jonasson gjorde elitseriedebut redan som 17-åring, 2005, och har under karriären representerat klubbar som Vetlanda, Valsarna, Stal Gorzów, Edinburgh Monarchs, Swindon Robins & Poole Pirates.

”- Mitt intresse och allt som har med min speedway att göra kommer från min pappa. I tidig ålder följde jag med honom på matcher där han hjälpte till som funktionär men även lärde mig sportens regler och förklarade saker som gjorde sporten intressant för mig.
Jag började dock som cykelspeedway-förare precis som mina bröder och därefter växte cykeln ihop med motorer.”

På meritlistan finns bland annat fem Lag SM-Guld, Individuellt SM-Guld 2014, Brons i Lag U21-VM 2007, Svensk Juniormästare 2009 samt permanent VM-förare 2015 inskrivet.

”- Jag har många fina minnen från min karriär men det individuella SM-Guldet 2014 var något alldeles extra. Det känns fortfarande som att det var förra säsongen jag vann det.
Just att vi fick både den mentala biten ihop med inställningar att stämma tog själva körningen till en helt annan nivå som jag idag på sätt och vis jagar. När jag väl hade vunnit ville jag bara hämta guldmedaljen snabbt för att kunna springa iväg och fira med 2 helt fantastiska människor som var en stor del av guldet ihop med min dåvarande mekaniker.”

Vad har varit det tuffaste du upplevt under din karriär?

”- Året efter jag förlorade min pappa var en otroligt tuff period. Jag stod under & efter säsongen 2009 med mycket sorg och lite kunskap om min egna organisation som han hade 100% kontroll över. Det blev en mental krock men jag växte senare in i den roll jag var tvungen att ha för kunna fortsätta min karriär.”

Vad innebär framgång för dig och hur vet du att du är framgångsrik?

”- När jag känner att jag har gett 100% Off-Season som On-Season, äger min tid och äger mina val på och av banan. Såklart spelar resultaten på banan stor roll i framgångs-känslorna också.”

Tomas H Jonasson värvades till Rospiggarna under fjolårets andra transferfönster och gjorde Rospiggsdebuten hemma mot Smederna 9 juli. Han blev snabbt en stor publikfavorit i Roslagen.
Totalt blev det 6 matcher i Rospiggsoverallen och Tomas lyckades köra till sig ett snitt på 1,455 inklusive bonus.

”- Jag kom in under en turbulent period där fokuset låg på fel saker för många men efter en viss tid kände jag förändringar som gjorde det roligt att köra speedway i Hallstavik, precis som jag hade förutspått innan jag skrev på kontraktet med Rospiggarna.
Jag kände stöd från supportar och stöttning av klubben vilket gjorde helhetskänslan till en komfortzon som gav resultat på banan.

Efter säsongen pratade vi en hel del men kom inte överens till en början. Jag fick olika bud från andra klubbar men något drog mig hela tiden att fortsätta förhandla med Rospiggarna. Kort efter att vi återtagit kontakten kom vi överens och arbetet för säsongen 2020 drog igång direkt.

Jag ser verkligen fram emot säsongen 2020 och jag tror att min laganda kommer att ge många fördelar till laget. Jag tror också att mina egenskaper som aggressiv och tuff förare kommer att ge publiken något att se fram emot samt ge mig resultaten tillbaka.”

Till årets säsong har Tomas H Jonasson även valt att flytta sin bas från Vetlanda till Hallstavik.

”- Trots att vi bara har ett ettårskontrakt skrivet känner jag att jag vill utgå från Hallstavik p.g.a. att jag vill kunna vara 100% förberedd till matcherna med Rospiggarna. Med goda förutsättningar för träning och korta avstånd mellan boende, garage, och arena är jag säker på att det kommer fördelar som i sin tur ger sportsliga resultat. Jag har också förväntningar på att bygga många nya relationer och även planera en del projekt ihop med skolklasser från Roslagen.”

Hur laddar du upp inför säsongen 2020?

”- Jag har blickat tillbaka på några bra säsonger jag har haft tidigare i karriären och försökt kopiera uppläggen denna vinter. Grunden för ett bra upplägg för mig har alltid inneburit hård träning. Jag har byggt upp nygamla rutiner och försöker ha en strukturerad vardag med goda förhållande till familj och vänner.”

Under Säsongen 2020 väntar också en helt ny utmaning för Tomas H Jonasson. Efter att ha testat köra och börjat tävla i Långbana under fjolårets säsong fick han i oktober det glädjande beskedet att han blivit tilldelade ett Wildcard till nästa års Långbane-VM.

”- Efter att jag fick möjligheten att testa långbana en gång utan förväntningar en kall dag i april i Tyska Parchim förra året blev det som en självklarhet att långbana skulle vara en del av min organisation. Efter att jag fått hjälp med cyklar och team blev det allt mer seriöst och sporten passar mig väldigt bra. Det går fort, riktigt riktigt fort och det är en av dem största orsakerna till att jag tycker det är kul och intressant.”

Vad är dina mål med säsongen 2020?

”- I grunden att bli kunnigare med dem redskap jag använder mig utav för att kunna prestera på banan.
Under säsongen är målet att nå ett snitt på 2,000, något jag aldrig lyckats med i elitserien tidigare, men även att gå vidare till slutspel med samtliga lag som jag kör för. Jag siktar även på att nå pallplats i den Individuella SM-Finalen och satsar på att återta en plats i VM-serien som också är ett delmål till drömmen om att en dag bli världsmästare.

Jag ska göra säsongen 2020 till en rolig säsong och jag vill att publiken ska känna att jag är en del av er. Förvänta er en tuff förare som krigar för laget, för varje poäng och för orten.”

Dela nyheten: