Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Johannes Stark: ”- Publiken kan förvänta sig en riktig fighter!”

Featured Image

Han är uppvuxen i Stockholm men har Smederna som moderklubb där han har varit en del av truppen under deras fyra senaste SM-guld. I år lämnar Johannes Stark Eskilstunaklubben för att debutera i Rospiggarna.

Intresset för motorsport har Johannes haft sedan barnsben. När han var elva år gammal började han tävla i speedway men körningen inom sporten började redan några år tidigare via en annons i lokaltidningen.

”- I början var speedwayen bara ett sommarnöje. Min mormor och morfar hade sommarställe i Eskilstuna så jag och brorsan körde mycket cross och fyrhjuling på gården. Vi har alltid varit motorintresserade. En dag såg mina morföräldrar en annons i tidningen om att Smederna hade prova på speedway och de tyckte det kunde vara roligt för oss att testa. Då var jag runt åtta år gammal sen tog det några år innan jag började tävla. Med tanke på att tävlingarna var mestadels på lov och helger gick det att få ihop med boendet i Stockholm. Jag kommer från en familj som inte är så motorintresserade utan de följer bara mig och stöttar med det de kan. Jag har fått jobba mig in i sporten för att hitta vänner samt samarbetspartner och utan de hade det inte varit möjligt att satsa på en elitkarriär. I början var morfar med och hjälpte till och körde mig till och från tävlingarna. Nu har jag turen att min bror är duktig på motorer så han är min meck tillsammans med Sebastian Skoog.”

På grund av en skada tog fjolårets säsong slut innan den knappt hann börja. Efter det abrupta slutet är Johannes redo att ge sig ut på banan igen.

”-Det finns inte så mycket att säga om fjolårets säsong. Jag råkade ut för en hård skada som var den tuffaste i karriären. Jag gjorde bra tävlingar innan jag i mitten av juli råkade ut för olyckan och missade lite mer än halva säsongen. Det tog hårt både psykiskt och fysiskt. Jag har haft en del skador tidigare och oftast blir man lite mer försiktig efter en skada så det gäller att jobba bort det och våga ge sig in i duellerna oavsett vad. Jag har kört så mycket som möjligt för att bygga upp psyket igen samt tränat på gym. När man har varit skadad och jobbat sig tillbaka vill man alltid visa att man är redo att köra igen. Jag tycker jag har börjat säsongen bra och känner mig fit for fight. Jag är redo för 2023!”

Vilka är dina styrkor som förare och vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

”- Jag är väldigt envis och ger mig aldrig oavsett om jag leder eller ligger sist. Jag ger alltid 100% och det vinner man mycket på. Det som jag måste jobba på är starterna. Vinner man starten så vinner man i princip halva heatet. När jag väl kommer iväg och ligger först så åker jag väldigt fort vilket jag gör även gör när jag ligger bakom men man kan inte alltid köra om tre andra förare. Sätter jag även starterna så börjar jag vinna fler heat och då kommer självförtroendet. Jag har bra uppbackning från mitt team och mina sponsorer så det är mycket upp till mig själv.”

I samband med pressreleasen beskrev lagledare Peter Jansson honom som en bra speedwayförare men att han inte riktigt fått förtroendet förut. Det förtroendet känner Johannes att han nu har fått.

”- Jag kände att det var dags för ett miljöombyte och det känns som Rospiggarna tror på mig. Jag har fått förtroende från Peter Jansson, vi känner varandra bra och jobbar bra ihop. Jag har inte presterat så bra på min nya hemmabana förut så det blir en utmaning och en strävan efter att lära mig och fortsätta utvecklas. Det känns som vi har fått ihop ett härligt gäng som kommer trivas tillsammans så jag ser verkligen fram emot att få representera Rospiggarna.”

Vad kan publiken förvänta sig av dig under årets säsong?

”- Jag vill kvala mig vidare till SM-finalen samt prestera bra i elitserien och allsvenskan. Vi jobbar alltid tävling för tävling och gör det bästa vi kan. Med Rospiggarna ska vi gå så långt som möjligt och slutspelet ska inte vara en omöjlighet. Väl där kan allting hända. Publiken kan förvänta sig en förare som aldrig ger upp och som är en riktig fighter. Sen är jag väldigt social som person så de kan komma och prata med mig när som helst om vad som helst. Jag ser fram emot att få träffa rospiggspubliken.”

Fem snabba:
I lurarna: Hiphop och R´n´B
Favoritmat: Det är aldrig fel med en krämig caesarsallad
Idol som liten: Darcy Ward och Tai Woffinden
Favoritbana: Mariestad
Bästa med speedwaysporten: Adrenalinet, gemenskapen och fighterna på banan

Dela nyheten: