Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Lagledare Peter Jansson inför årets säsong: ” Känns som det kommer bli en rolig säsong för Rospiggarna”

Featured Image

Åtta månader har gått sedan det kördes elitsspeedway i Hallstavik senast. Under den tiden har det hänt mycket i föreningen. En sak är i alla fall sig likt. När det ikväll är dags för säsongsstarten av Bauhaus-ligan 2024 kommer laget återigen ledas med Peter Janssons trygga hand.

Få ledare inom speedwaysporten kan mäta sig med den meritlistan som Peter Jansson har samlat på sig. Sedan han gjorde sin första säsong som lagledare i Rospiggarna har han lett laget till kvartsfinal 2020 och därefter tre raka semifinaler. Förra året var inget undantag.

– Jag tycker vi gjorde bra ifrån oss under fjolårets säsong. Vi var med och utmanade och tog oss till semifinal. Väl där räckte vi inte till hela vägen men vi kan ändå se tillbaka på förra årets säsong med glädje. Sportsligt gjorde vi det bra trots skador och några formsvackor, säger Peter Jansson.

2024 blir Peters femte säsong i Rospiggarna. En säsong som inleds redan ikväll. Premiärnerver brukar höra till men det är inget som han ger sken av.

– Det känns alltid spännande när det är premiär. Det är ändå det här vi har jobbat inför sedan säsongen tog slut förra året. Men jag känner mig ändå lugn. Det känns som våra förare är i bra form just nu. Lejonen är inget lätt lag att möta men vi ska se till att ge de en ordentlig match.

Vad kan man förvänta sig av Rospiggarna 2024?

– Vi ska bjuda publiken på en så bra show som möjligt. Rospiggarna är en klubb för alla och det är viktigt att alla känner gemenskap, glädje och underhållning. Jag är väldigt imponerad av det jobbet som alla funktionärer lägger ner för klubben. I år har vi även en ny styrelse och det arbetet de lägger ner inspirerar också väldigt mycket. Det känns som det kommer bli en rolig säsong för Rospiggarna.

Du har lett laget till semifinal tre år i rad. Vad vill du åstadkomma med årets lag?

– Målet är som vanligt att försöka göra det bättre än året innan. Truppen i år består av en hel del unga förare som är på gång kryddat med rutinerade namn. Enligt experterna ska vi tillhöra botten men det är inget jag funderar på. Det är nog de andra som är dåliga på att tippa.

– Vår styrka kommer att vara jämnheten. Ser man på vårt lag är det inte så stor skillnad på nummer ett och nummer sju. Alla kan gå ut och ta de avgörande poängen. Vi ska till slutspel, väl där kan allting hända. Det gäller bara att vi får allting att flyta på bra och får till den starka lagsammanhållningen som vi brukar, avslutar Peter Jansson.

Peters förarkommentarer:

Jakub Jamróg:

– Jakub har inlett säsongen bra. Det känns som han inte fått ut sin fulla kapacitet i de lagen han har åkt i tidigare här i Sverige. Det ska bli roligt att se honom köra en hel säsong i svenska högstaligan.

Oskar Polis:

– Oskar imponerade rejält på mig när han gjorde två bra matcher i Hallstavik förra året. Jag tror han kommer bli ett utropstecken på hemmaplan. Det är en förare jag tror man ska hålla ögonen på.

Dante Johansson:

– Dante har inlett säsongen bra. Man får inte glömma att det är hans första år på 500cc. Om han bara får till starterna lite bättre och fortsätter utvecklas i den takt han gör kommer han att bli en elitförare.

Wiktor Przyjemski:

– Wiktor är en ung kille som åker snabbt på banorna. Nu har han kört en säsong i Sverige och har fått en hel del erfarenhet. Han har all potential att höja sitt snitt.

Kacper Pludra:

– Kacper har haft en tung start i Polen men när han studsar tillbaka kommer han kunna tillföra ungdomlig entusiasm i laget. Jag såg honom i allsvenskan några gånger förra året och blev väldigt imponerad. Han är en riktig fighter.

Jonny Eriksson:

– Precis som Dante gör Jonny sin första säsong på 500cc. Han åker smart på banan men behöver få lite mer rutin. Då kommer han vara en av de förarna som står och knackar på för att ta en plats i elitlaget.

Kasperi Ahvenainen:

– Kasperi gör comeback efter att inte har åkt på flera år. Han ska köra för vårt lag i division 1 så får vi se hur det går. Roligt att han är tillbaka.

Dimitri Bergé:

– Dimitri har börjat säsongen väldigt bra. Nu har han dessutom lärt känna Rospiggarna och vet vad vi står för. Jag tror det kommer bli en av årets största snittraketer.

Sebastian Szostak:

– Även Sebastian har inlett säsongen bra. Det är en förare som imponerar på mig. Ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma.

Victor Palovaara:

– Victor är en viktig kugge i lagbygget. Han hade ett tufft år i fjol men jag tror det kommer släppa för honom i år. Vi vet vart vi har varandra och jag litar fullt på honom.

Kai Huckenbeck:

– Kai har inlett säsongen strålande och gjorde det fantastiskt bra i GP-premiären. Det ska bli roligt att följa honom i serien. Jag tror han kommer hålla en hög nivå under hela säsongen.

Antonio Lindbäck:

– Vår lagkapten. Nu har han varit i Rospiggarna en säsong och jag tycker han känns harmonisk. Det känns som han är på väg tillbaka där han en gång var.

Dela nyheten: