Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Ordförande Per Nohr om säsongen 2023!

Featured Image

Under Rospiggarnas årsmöte som hölls i början av april togs styrelsen fram. Medlemmarna var eniga om att ge sittande ordförarande Per Nohr fortsatt förtroende under säsongen 2023.

Per Nohr klev in i Rospiggarnas organisation som marknadsansvarig i början av 2021 men var innan det aktiv i både fotboll och bandy under flera år där han bland annat var ansvarig för säkerheten och evenemangen, figurerade som föreningsutvecklare samt ungdomskonsulent.

”- Jag har jobbat ideellt inom idrottslivet sedan jag var arton år gammal och har varit anställd i femton år inom andra sporter, mestadels fotboll. För mig spelar det ingen roll vad det är på inneplan utan jag brinner mycket för organisationen runt omkring. I samband med att jag började i Rospiggarna valde jag att flytta till Hallstavik för att ha trohet i det jobbet jag gör så sedan två år tillbaka är jag stolt Hallstaviksbo. Jag har ett lyxigt liv med flera olika uppdrag som ger mig mycket energi.”

Förra året gjorde Per sitt första år som ordförande för Rospiggarna Speedway. Ett år han ser tillbaka på med mycket glädje och nya kunskaper.

”- Innan fjolårets säsong hade vi flertalet möten med alla delar inom organisationen. Det finns så otroligt mycket kompetens i föreningen och då ville jag samla alla för att få veta vad som har fungerat tidigare och vad vi kan förbättra för att fortsätta utvecklas. I och med att jag var ny var det viktigt för mig att få reda på hur vi som förening kan utvecklas och gå framåt när vi fortsätter jobba. Det var sju helt fantastiska möten där vi fick mycket kreativitet och folk verkligen engagerade sig. Det gjorde att vi har haft ett väldigt positivt år i klubben. Folk tycker det är roligt att jobba och ställer upp på ett bra sätt. Det är en förändring som jag är oerhört stolt över att vi har kommit till.”

Efter en imponerande insats under första kvartsfinalen hemma mot Västervik tog vi oss vidare till semifinal. Där slutade det med ett SM-brons för elitlaget men enligt Per har vi flera saker som vi ska känna oss nöjda över.

”- Sportsligt var det lite knackigt i början med elitlaget men i slutändan blev det en bronsmedalj som vi är otroligt stolta över däremot var publiksiffrorna väldigt tuffa. När vi mötte Västervik i kvartsfinalen och det stod 0-0 kom det knappt elvahundra och som jag har förstått det var det en av de bästa speedwaymatcherna på många år. Det är ett bekymmer hur vi ska få tillbaka publiken till arenan och är något vi har jobbat mycket med under vintern. Engagemanget var bra och det var ingen som sa att de ville sluta som funktionär utan alla kände ett sug efter att fortsätta. Vi har sått ett frö som känns mycket positivt inför årets säsong. Visst kan vi alltid göra saker mycket bättre men vi har bra bemanning och det fungerade med både kiosker och caféer. Jag är tacksam och stolt över alla funktionärer som bidrar till det. Med all respekt men för mig är speedwayförarna idrottsstjärnor medan de ideella krafterna är hjältarna!”

En sak som det har skrivits mycket om under den senaste tiden är ekonomin. Hur är det ekonomiska läget i klubben?

”- Det har varit tufft i flera år men vi känner full förtroende för det vi gör. Världsläget märks även av bland våra sponsorer och vi har fått kämpa under vinterns säljperiod. Sen är organisationen lite liten när man är ansvarig för både marknadsbiten och evenemangen samt sitter som ordförande. Tyvärr räcker inte jag till fullt ut på alla ställen som jag önskar och jag hade innan årsmötet bestämt mig för att en annan person skulle få ta över ordförandeskapet för att jag skulle kunna lägga mer tid på försäljningen. Jag hade redan sagt till styrelsen att jag skulle kliva av men när situationen är som den är vill jag inte stoppa huvudet i sanden, dra och låta någon annan ta över. Jag drivs av utmaningar och vill vara den som leder oss ur det här och se till att vi löser det hela.”

Med sikte på att bli starkare på ungdomssidan och få fram lokala speedwayförare tog klubben på sensommaren 2022 in Piotr Zyto som ledare för Rospiggarnas ungdomsförare. Det har nu lett till en pågående satsning som fått gehör i både Sverige och Polen. En satsning som Per anser att vi ska vara stolta över.

”- Det är en av de bättre investeringarna som vi har gjort under de senaste åren. Jag fick ett samtal någon månad innan det blev klart om att vi hade en möjlighet att få till den här satsningen sen när det närmade sig sensommaren hörde Thomas Viktorsson och Peter Jansson av sig och då sa vi ja direkt. Den utvecklingen som vi såg under de tre första månaderna som han var hos oss var helt otrolig. Bara det att ungdomarna har haft fyra träningspass i veckan med Piotr från och med januari är fantastiskt men det som jag tycker är härligt med honom är att se hur han tar hand om ungdomarna på ett bra sätt och verkligen värnar om dem. Han är helt fantastisk som idrottsledare och hans kompetens är något som hela speedwaysverige skulle ha nytta av. Vi ska vara väldigt tacksamma och glada över att han är i Rospiggarna. Under majmånad kommer vi även börja med prova på speedway igen. Det är inte lätt som förälder om något barn vill köra speedway då det kostar med både motorcykel samt utrusning och där har vi som förening ett ansvar att ha full uppsättningen för att kunna få fram fler förare. Är det någon som vill satsa är tanken att de kommer kunna flyttas upp och vara med i ungdomsträningen. Det är så många som gör ett bra jobb för att ungdomssatsningen ska fungera och är något vi ska vara stolta över.”

Idag är det bara en dag kvar innan hemmapremiären och starten av BAUHAUS-ligan 2023. Hur ser du på säsongen som väntar?

”- Det ska bli jätteintressant med säsongen som kommer. Den stora frågan för oss är hur vi ska få tillbaka publiken till matcherna. För mig är det den största frågan att lösa för det gör också att vi kan finansiera verksamheten under året. Nytt för i år är att varje match kommer ha ett slags tema. Vi har en trogen skara som alltid kommer på våra matcher men vi vill att fler ska upptäcka speedwaysporten och hoppas att vi kan dra mer folk på det sättet. Vi har också valt att sänka biljettpriserna för att fler ska känna att de har råd att gå på speedway. Sen har vi en intressant trupp med många svenska förare i laget. Vi har en trupp som många experter anser kommer vara i botten av tabellen men de säger också att det är ett av de mest intressanta på många år. För oss är det fullt fokus framåt för att få ordning på det som ska göras. Arenan har sakta men säkert byggts upp sen jobbar vi hårt för att få till en bana som gör att speedwayen blir mer givande, intressant och spännande. Jag besitter inte kunskaperna i hur man får banan att fungera men har fullt förtroende för de som gör det. Mitt jobb är att få det att hända och det utvecklar också en själv. Vår ambition är att genomföra säsongen och ha kvar speedwayen i Hallstavik. Jag skulle känna mig stolt om Rospiggarna finns kvar på startlinjen om tio år och att vi har en eller flera egna produkter i laget. Det kommer vara en tuff säsong som väntar men vi ska fixa det här!”

Fem snabba:
I lurarna: Det beror på sinnesstämmningen men oftast laddar jag mycket mentalt med lugn klassisk musik. Just nu har jag Italiensk musik i bakgrunden.
Favoritmat: Min egen diabetesmatlåda
Idol som liten: Hans ”Virus” Lindberg
Favoritplats: Hos mina barn och barnbarn
Bästa med speedwaysporten: Lukten samt farten när de åker ifrån starten. Den kraften i sig är en fantastisk livesport.

Styrelsen för Rospiggarna Speedway:
– Per Nohr (Ordförande)
– Lotta Falk (Ledamot)
– Jesper Björling (Ledamot)
– Ken Magnusson (Ledamot)
– Daniel Lindström (Suppleant)
– Mikael Höglund (Suppleant)

Dela nyheten: