Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Peter Jansson: ” Innan säsongen är slut kommer vi köra lag-SM final i Hallstavik!”

Featured Image

Rospiggssäsongen 2022 är nu bara två dagar bort. Ikväll klockan 21:00 presenteras årets första startsjua tillika det laget som på tisdag kommer bege till Gislaved för att ta sig an Lejonen i premiärmatchen för säsongen. Idag har det blivit dags att ta tempen på lagledare Peter Jansson inför den stundande rospiggssäsongen.

Om vi börjar med att blicka tillbaka på fjolårets säsong som slutade med semifinal. Vad känner du när du minns tillbaka på säsongen 2021?

”- Jag minns tillbaka på fjolårets säsong med mycket glädje. Det var en bra och rolig säsong där vi gjorde allt för att gå så långt som möjligt. Vi växte ihop som grupp och fortsatte jobba vidare med lagsammanhållningen. Vi har medvetet jobbat med att få alla förare att trivas och när man känner sig trygg i gruppen utvecklas man även som förare vilket killarna gjorde och det speglade i sin tur av sig på resultaten. Det var också skönt att successivt få välkomna publiken tillbaka till Credentia Arena. Det inger en trygghet och ger ett ovärderligt stöd åt förarna. Jag tycker alla i föreningen ska vara stolta och glada över att vi lyckades ta oss dit vi kom. Självklart ville vi gå vidare till final när vi var inne i det men vårt mål innan säsongen var att nå semifinal vilket vi lyckades med och det känns riktigt bra att kunna se tillbaka på fjolårets säsong. Men nu siktar vi framåt och i år är målet att göra det lite bättre än ifjol.”

Flertalet förare är kvar från fjolårets trupp medan vi både har fått in nygamla rospiggsförare samt lite nya namn för rospiggspubliken. Hur gick tankarna när du byggde ihop årets trupp och hur känns den truppen du har fått ihop?

”- Det känns jättebra. I stort sett är alla våra förare inne i ett bra stim just nu och åker väldigt bra. Vi går in i årets säsong med ett bra självförtroende. När vi byggde ihop årets trupp fokuserade vi mycket på glädje, energi och jäklar anamma, det som jag tycker ska känneteckna Rospiggarna 2022. Ytterligare ett kännetecken för Rospiggarna är vår starka lagsammanhållning som vi medvetet har jobbat med sedan jag klev in som lagledare för klubben. Just därför var det även viktigt att bygga vidare på den grundstommen vi har tagit fram och fylla på med förare som passar bra in i gruppen. Målet var att behålla merparten av truppen som vi hade ifjol men göra någon förändring för att nå nästa nivå och få in en förare till som är en vitaminboost och som kan ta runt 10-12p per match. Vi fick in två, Andzejs Lebedevs och Szymon Wozniak. Sen var det också viktigt att vara starka på svenskpositionen och jag skulle säga att vi har ligans bästa svensksida. Vi var starka på den fronten även ifjol men har i år stöttat upp ännu mera när vi får in Victor Palovaara. Victor, Kim, Daniel och Timo är alla väldigt bra förare och tanken är att köra med samtliga fyra i stort sett varje match. Vi har fått ihop en bra och bred trupp bestående av väldigt bra speedwayförare. Vi kommer ha ett extremt jämt lag som är starka på alla positioner och motståndarna kommer få slita hårt för varenda poäng. Jämfört med förra året kommer vi vara mer rustade för eventuella skador eller matchkrockar och vi har flertalet laguppställningar som vi kan komma till start med. Det kommer bli tufft att ta en plats i Rospiggarna 2022.”

Inför säsongen 2020 när du gjorde din första hela säsong som lagledare i Rospiggarna jobbade ni fram en treårsplan där delmålen var kvartsfinal 2020, semifinal 2021 och final 2022 med SM-guld i sikte. Hittills kan vi bocka av alla delarna av planen. Vad är det som krävs av laget för att uppnå det sista delmålet?

”- Att vi gör det ett snäpp bättre än ifjol för då blir det final. Målet är att vara med i toppen och utmana om den ädlaste medaljen. Det gäller att vi fortsätter på det spåret vi har skapat och gör det ännu bättre. Vi ska köra final och helst vinna en guldmedalj. Vi kommer fortsätta bygga vidare på tryggheten och kontinuiteten i laget. Det är otroligt viktigt att alla känner sig sedda och lika värda samt att de känner de kan vara med och bidra. Det känns som vi har någonting stort på gång som vi hoppas få utlopp för under årets säsong. Sen gäller det att vi är starka i Hallstavik. Hemmabanan ska bli våran borg där inget lag kommer få med sig några poäng. Vi måste verkligen se till att knipa poängen hemma och vi kommer kämpa för varenda poäng borta också.”

Du gör i år din tredje hela säsong som lagledare för Rospiggarna. Vad var det som fick dig att fortsätta samarbetet med klubben?

”- Det som fick mig att fortsätta vara lagledare för Rospiggarna är samarbetet med alla fina funktionärer. Det finns en drivkraft att kunna vinna någonting tillsammans med klubben både hos mig och i föreningen. Under fjolårets säsong utökade vi även lagledningen och fick in Emil Lindqvist, Conny Ohlsson och Thomas Viktorsson. Alla tre är fantastiska ledare, vi känns väldigt starka på ledarsidan och jag ser fram emot att fortsätta samarbetet med dem under årets säsong. Jag kan inte nog lyfta fram hela föreningen, allt från styrelsen till funktionärerna , som har ett fantastiskt go och som jobbar hårt för Rospiggarna Speedway. Vi har ett framtidstänk och den resan vill jag vara med på.”

Vilka kommer vara Rospiggarnas styrkor och vad kan publiken förvänta sig av laget under säsongen 2022?

”- Rospiggarna 2022 kommer stå för glädje, styrka och explosivitet där vår styrka kommer vara glädjen i depån och på banan. Alla är verkligen mån om varandra och det kommer märkas även i år. Vi kommer bjuda publiken på bra och underhållande Speedway och ni kommer få se ett lag som aldrig viker ner sig. Innan säsongen är slut kommer vi kunna välkomna publiken till en lag-SM final i Hallstavik. Sen tycker jag även att publiken ska hålla koll på föreningen och komma till Credentia Arena. Både för att se och lyfta fram laget då det stödet är ovärderligt för oss men också för att se den glädjen och träffa alla kärleksfulla människor som jobbar och bryr sig om om föreningen. Den passionen som finns för Rospiggarna bland funktionärerna är något utöver det vanliga. Jag längtar till årets säsong drag igång!

Peter Janssons förarkommentarer:

Kai Huckenbeck (1,862):

”- Kai Huckenbeck blir bara bättre och bättre för varje år. Jag skulle inte bli förvånad om han snittar runt 2,000 när säsongen är slut. Det är en väldigt stark förare på banan i Hallstavik och jag är övertygad om att han kommer lyfta sig ytterligare en nivå i år.”

Daniel Henderson (0,500):

”- Daniel Henderson åker just nu bättre än någonsin. Han åkte riktigt bra under träningslägret i Polen, under Vetlanda lagcup samt på träningsmatcher. Han startar bättre, åker bättre på banan och känns mer avslappnad. Samtidigt måste han få tid på sig att fortsätta återhämta sig efter skadan.”

Adrian Miedzinski (1,709):

”- Adrian Miedzinski är en förare som aldrig ger upp. Han kämpar på, vill åka jämt och han säljer sig dyrt som vanligt. Det är en bra kille som är otroligt laddad för årets säsong.”

Kevin Wölbert (1,429):

”- Kevin Wölbert är en rutinerad tysk som befinner sig på samma nivå som Kai var på när han kom till Rospiggarna. Jag tror han kommer göra väldigt bra ifrån sig i BAUHAUS-ligan och han kommer få köra en del matcher under årets säsong. Det finns mycket potential att hämta där”

Andzejs Lebedevs (1,723):

– Andzejs Lebedevs är en glad och trevlig kille som kommer med mycket rutin. Han är Lettlands bästa förare genom tiderna och det är ett bekant namn för rospiggspubliken. Han ska bli rolig att följa i år och jag är övertygad om att han kommer göra en bra säsong.”

Victor Palovaara (0,500):

”- Victor Palovaara tror jag kommer bli årets utropstecken i elitserien. Han har funnit harmonin i sin körning och är på en bra plats i livet. Det är en positiv kille som sprider stor glädje i depån och som kommer fungera väldigt bra ihop med de andra förarna i laget.”

Broc Nicol (1,250):

”- Broc Nicol är en trevlig och glad kille som jag träffade i samband med träningslägret i Polen under två dagar. Tyvärr har han inte riktigt hittat rätt hittills i år och kommer stå utanför och vänta i början av säsongen. Han är fortfarande ung och har alla möjligheter att bli en riktigt bra speedwayförare.”

Timo Lahti (1,714):

”- Timo Lahti är en av ledarförarna i laget. Han har sitt lugn i Hallstavik och känner sig hemma i klubben. Han känner till varenda millimeter av banan i Roslagen men åker även bra på flera bortaovaler. Han har börjat bra i de övriga ligorna och jag är övertygad om att han kommer fortsätta leverera på den nivån han har hållit sedan han kom tillbaka till Rospiggarna.”

Szymon Wozniak (2,091):

”- Szymon Wozniak hade jag i Avantia som var han första klubb i Sverige och jag ser fram emot att jobba med honom igen. Han är en helt annan förare än sist han var i Rospiggarna. Det är en professionell kille som är lätt att ha med att göra. Han kommer köra riktigt bra i Hallstavik i år. När han körde in fullt i grundseriematchen i ifjol och var på väg till omklädningsrummet signalerade jag att jag skulle ringa honom efter säsongen. Det gjorde jag och det löste sig med honom på en gång.”

Kim Nilsson (1,835):

”- Kim Nilsson är vår lagkapten och är lugnet och tryggheten i laget. Vi fungerar väldigt bra ihop och kan bolla om allt, förare, laguppställningar, rubbet. Det är en förare som publiken känner igen då han har åkt flera säsonger i Rospiggarna. Det är en väldigt bra förare som bara blir bättre och bättre för varje år. Han är stabil och bjuder på sig själv till publiken.”

Dela nyheten: