Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Peter Jansson om säsongen 2023: ”- Målsättningen är att göra det bättre än förra året!”

Featured Image

Idag är det äntligen dags för säsongsstarten av BAUHAUS-ligan 2023 och det har även blivit dags att gå i mål med vår intervjuserie om elitlaget när vi på premiärdagen tar tempen på Rospiggarnas lagledare Peter Jansson.

Peter Jansson besitter en imponerande lång meritlista inom motorsporten. Intresset för sporten har funnits med sedan barnsben och karriären började när han själv körde speedway.

”- Min morfar, pappa samt morbror har tidigare kört speedway så jag är uppvuxen med sporten. Jag har själv kört men nästan lite hellre än bra. Jag körde mina första tävlingar 1983 och körde knattecykel fram till 1987 innan jag tog steget upp till 500cc. Där blev det en och en halv säsong innan jag bröt lårbenet på Gubbängen och var tvungen att sluta. Visserligen körde jag några matcher för Getingarna i början av 00-talet men då hade jag inte suttit på en cykel på nästan femton år så det var mest på skoj.”

Karriären som lagledare tog rejält fart i mitten av 00-talet men redan under 90-talet gjorde Peter sitt första lagledarjobb.

”- Jag var lagledare för Elderna i början av 90-talet men sen var jag inte involverad i speedwayen under lite drygt ett decennium. Istället började jag köra isracing och körde i arton år från 1991 till 2009. När det kommer till isracingen kör man på ett helt annat sätt jämfört med speedwayen så därför gick det att köra trots skadan. Isracingperioden var riktigt rolig och jag har många fina minnen från den tiden. Jag började som lagledare igen för Getingarna runt säsongen 2005 och där var jag fram till säsongen 2007 då jag gjorde mitt första år i Vargarna och var där fram till 2014.”

Vilket är ditt bästa minne från din lagledarkarriär?

”- Naturligtvis har jag både glada och sorgliga minnen från sporten. Glada minnen är när vi otippat tog ett lag-SM-silver med Vargarna 2009. Vi hade ett lag som inte ansågs vara tillräckligt bra för elitserien. På reserven hade vi två unga killar, den ena hette Tai Woffinden och den andra var Kim Nilsson. Båda två var runt 18-19 år gamla och Tai tog sextiosex poäng på sex slutspelsmatcher. Sen har vi några sorgliga minnen som sticker ut mitt i all glädje. Jag har tyvärr förlorat några vänner inom både speedway och isracing som Lee Rickardsson, Peter Koij och Kenny Olsson. Det är baksidan av det hela. Sen var SM-bronset med Rospiggarna förra året väldigt roligt!”

Du är själv inne på förra årets säsong som resulterade i en femteplats i tabellen, övertygande seger i kvartsfinalen hemma mot Västervik samt en bronsmedalj. En säsong som Peter minns tillbaka på med mycket glädje.

”- Jag minns tillbaka på fjolårets säsong med mycket glädje. Det kändes som vi var väldigt nederlagstippade och det var riktigt ingen som räknade med oss. Vi smög lite i vassen och sen när vi väl kom till slutspelet gjorde vi det bra. Sammanfattningsvis var det en bra och rolig säsong där vi växte ihop som grupp och fortsatte jobba vidare med lagsammanhållningen. Vi har medvetet jobbat med att få alla förare att trivas och när man känner sig trygg i gruppen utvecklas man även som förare vilket flera av killarna gjorde och det speglade i sin tur av sig på resultaten. Jag tycker alla i föreningen ska vara stolta och glada över att vi lyckades köra hem ett SM-brons. Men nu siktar vi framåt och i år är målet att göra det lite bättre än ifjol.”

Du gör din fjärde säsong som lagledare för Rospiggarna. Hur ser du på årets säsong som drar igång om bara några timmar?

”- Jag trivs väldigt bra i Hallstavik. Det är ett roligt och härligt gäng som jobbar runt omkring Rospiggarna. Trots att det är lite trassligt med ekonomin känner jag stort förtroende för styrelsens arbete och det känns som vi har en väldigt bra sak på gång med Piotr som jag lyckades locka till Hallstavik. Det viktigaste för mig när vi byggde laget var att behålla grundstommen. Vi utgick från Kim, Victor, Kai samt Timo som samtliga är inkörda i klubben. Det ska bli en spännande säsong som kommer och vi har väldigt bra form på förarna just nu. Titta på en sån som Grzegorz Zengota som verkar vara i sitt livs form, Antonio Lindbäck har hittat tillbaka till sin storform och även Dimitri Bergé har börjat säsongen lovande. Vi har också Christoffer Selvin och Johannes Stark som har gjort en väldigt fin försäsong. Vi kommer gå in i årets säsong med bra självförtroende och det känns som vi kommer få till en bra lagsammanhållning som kommer smitta av sig i föreningen. Truppen vi har fått ihop känns bra och är en bred trupp bestående av väldigt bra speedwayförare. Vi kommer ha ett extremt jämnt lag som är starka på alla positioner och där mertalet är svenska förare. Jag ser mycket fram emot säsongen som kommer.”

Vad kan publiken förvänta sig av Rospiggarna 2023?

”- Målsättningen är att göra det bättre än förra året. Rospiggarna 2023 kommer stå för glädje, styrka och explosivitet där vår styrka kommer vara glädjen i depån som i sin tur smittar av sig på banan. Alla är verkligen mån om varandra och vi känns redan som ett sammansvetsat gäng. Vi kommer bjuda publiken på ett jäklar anamma och full satsning för att vinna varje heat. Jag hoppas att folk verkligen sluter upp och beger sig till Credentia Arena. Både för att se och lyfta fram laget då det stödet är ovärderligt för oss men också för att se den glädjen och träffa alla kärleksfulla människor som jobbar och bryr sig om föreningen. Den passionen som finns för Rospiggarna bland funktionärerna är något utöver det vanliga. Publiken kan förvänta sig ett lag som kämpar hela tiden och aldrig ger upp!”

Peter Janssons förarkommentarer:

Victor Palovaara:

”- En fascinerande glad värmlänning som fick sitt stora genombrott förra året. Han kommer ta ytterligare ett steg i år.”

Eddie Bock:

”- En ung lovande talang som behöver köra mycket speedway så kommer han bli väldigt bra.”

Grzegorz Zengota:

”- En målmedveten kille som är väldigt snabb i sina bästa stunder. Just nu känns det som han är i sitt livs form.”

Timo Lahti:

”- En duktig förare som kan slå vem som helst när det stämmer för honom. Han är otroligt viktig för klubben.”

Johannes Stark:

”- Johannes är en medveten ung kille som kommer bli väldigt bra om han bara får chansen att åka kontinuerligt i högstaligan. Jag tror mycket på honom.”

Dimitri Bergé:

”- En väldigt duktig motorcykelförare från Frankrike som har blivit världsmästare i långbana. Han har inlett säsongen väldigt bra och kommer få ett genombrott i år.”

Kai Huckenbeck:

”- Det känns som Rospiggarna är hans hem i Sverige just nu. En stabil och duktig förare som har kommit tillbaka starkt efter skadan.”

Wiktor Przyjemski:

”- En av världens mest spännande och lovande förare just nu. Han har inlett säsongen i Polen väldigt bra.”

Christoffer Selvin:

”- En ung lovande kille som behöver få sin chans i högstaserien. Han har haft en väldigt fin försäsong och är en förare jag tror mycket på.”

Kim Nilsson:

”- Vi jobbade ihop första gången 2009 så det är en kille jag känner väl. Han är vår lagkapten, lagets ledare, och kommer göra det bra i svenska högstaligan. Kommer troligtvis höja sitt snitt mest av alla i år.”

Antonio Lindbäck:

”-Det känns som han mår väldigt bra och befinner sig på en bra plats i livet just nu då ser man också att hans resultat blir fantastisk bra vilket märks på försäsongen.”

Fem snabba med Peter Jansson:
I lurarna: Kiss. De är superhjältar!
Favoritmat: Svensk husmanskost
Idol som liten: Inom speedwayen hade jag två stora idoler, Peter Collins och Tommy Nilsson
Favoritplats: Det får nog blir där jag tillbringar mest tid, i bilen
Bästa med speedwaysporten: Farten, adrenalinet och gemenskapen

Dela nyheten: