Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Storsatsning på ungdomsförare!

Featured Image

Med sikte på att bli starkare på ungdomssidan och få fram lokala speedwayförare tog vi på sensommaren 2022 in polska speedwaylegendaren Piotr Zyto som ledare för Rospiggarnas ungdomsförare. Det har nu lett till en pågående satsning som fått gehör i både Sverige och Polen. Ken Magnusson, styrelseledamot som är ansvarig för ungdomarna samt banan, berättar mer om ungdomssatsningen.

Den unika satsningen som vi gör kan beskrivas som en trestegsraket. Vi vill hjälpa de från prova-på-stadiet till att kunna fortsätta köra under ungdomsåren för att sen bli elitförare. Ledarna för prova på speedwayen är Jonas Andersson och Robin Johansson. Båda besitter meriter från speedway samt isracing och är två kompetenta ledare när det gäller att instruera barnen och sköta motorcyklarna.

”- Jonas och Robin började förra året med att hålla prova på speedway. Totalt var det fyra tillfällen och vi märkte av ett stort intresse med många barn varje gång. Förhoppningen är att det blir lika lyckat i år och till den här säsongen är vi bättre rustade med flera cyklar. Målet är att arrangera fem tillfällen under sommaren och tanken är att de som vill ska kunna komma till oss och köra. Alla är välkomna. Vi har fått Elliots gamla cyklar och tanken är att du ska kunna prova på redan som sexåring och att det är gratis fram till du börjar köra 85cc. Det känns som det kommer hända mycket framöver med ungdomarna i Rospiggarna. Att vi får hjälpa de från 6-årsålder att prova på speedway fram till elitlaget är unikt och något jag tror vi är ensamma om i Sverige .”

I nuläget har Rospiggarna fem ungdomsförare som kör. Under vintern har de tränat fyra gånger i veckan tillsammans med Piotr och Ken.

”- Nästa steg är att få upp de till att börja köra och det är det som kommer ta tid. Det är ett ganska stort steg från att åka på skoj på banan till att börja tävla. Rospiggarna har just nu Fabian & Tyr som kommer köra serien för 85cc, Dante och Jonny som bildar par på 250cc och sen kommer Elliot köra med en förare som vi har lånat in från en annan klubb på 250cc. Sen åker alla förarna även på sina egna uppdrag. Ungdomarna har tränat fyra gånger i veckan under hela vintern med mig och Piotr. Vi har tränat halva tiden i en sporthall och då är det mer gymnastik och kullerbyttor. I skolan ligger de efter jättelångt med att lära ut det så det blir som att börja om från start. När vi började säsongen kunde ingen göra en framåtkullerbytta. Det är viktigt att lära sig just för att kunna förebygga inför krascher. Hur man rullar på rätt sätt och hur man ramlar så man blir smidig och spenslig när en krasch händer kan avgöra hur det går när olyckan händer. Den andra hälften har vi tränat på gym för att bygga upp konditionen samt kört lite lättare maskiner som är anpassade för yngre just för att orka hålla i styret och kunna köra fyra varv. Flera av ungdomarna orkade inte riktigt förut och det blir skillnad från 85cc till 250cc och sen till 500cc. Det har varit nyttigt för alla och det märks jättestora framsteg sedan vi började.”

Den satsningen vi gör har också fått gehör i både Sverige och Polen. Mycket för att det är den erfarne speedwayledaren Piotr Zyto som jobbar med våra ungdomar.

”- Det är väldigt stort utomlands just för att vi har Piotr som hjälper till. Jag var nyligen på ett träningsläger i Polen med några av ungdomarna och där är det väldigt stort just för att han är den första ungdomstränaren som finns i Sverige. Det var även många från Smederna som var med som uppskattar den satsningen vi gör. Piotr har tackat nej till andra erbjudanden både från Polen och Sverige för att han vill vara i Hallstavik och hjälpa våra ungdomar.”

Till årets säsong är målet att ungdomarna ska vara med elitlaget under våra hemmamatcher i BAUHAUS-ligan.

”- Planen är att försöka få fram ungdomarna ännu mera under elitmatcherna på förarpresentationerna och liknande. Vi har ett stort stöd från hela klubben för att kunna satsa på ungdomarna. Det känns väldigt stort för alla. Vi har många svenska förare i elitlaget, vi har ungdomar som är på väg uppåt med hjälp av Piotr och vi har prova på speedway för att få fram fler förare så vi har allting som krävs för att göra något stort av det här. Vi har allting i våra egna händer sen är det upp till oss att göra något bra av det. Det känns som vi har något stort på gång men det kommer ta tid.”

I och med att Ken även är ansvarig för banan på Credentia Arena berättar han hur det går med banarbetet inför säsongen. För han finns det ett tydligt mål som vi jobbar för, att få tillbaka den roliga speedwayen igen.

”- Vi kommer inte göra om banan utan vi ska lägga på lera som gör att vi kan få till bra fäste. Det är jag och Piotr som är ansvariga för banan. De kunskaperna som han besitter är väldigt värdefulla. Han har vänner i Polen som fixar banor där som ska komma hit och hjälpa oss att få till den för att den roliga speedwayen ska komma tillbaka. Vi satsar på att få till tighta heat och att det blir en massa omkörningar. Det ska inte vara samma ställning från start till mål i varje heat utan du ska kunna stå på alla banor. Tyvärr har vi inte kunnat lagt på materialet ännu då det senaste snöfallet ställde till det för oss. Förra veckan körde vi ut all snö från banan men den är fortfarande väldigt blöt och ligger just nu och torkar. Målet är att vi ska komma igång nästa vecka och göra i ordning den. Det kommer bli tight men vi kommer få till det.”

Rospiggarnas ungdomsförare är:
– Jonny Eriksson – 250cc
– Tyr Söderblom – 85cc
– Elliot Carlmark – 250cc
– Fabian Magnusson – 85cc
– Dante Johansson – 250cc

Under dagarna som är kvar innan starten av BAUHAUS-ligan 2023 kommer vi få lära känna våra ungdomar lite mera. Vi kommer också få lära känna ungdomsledaren Piotr Zyto.

Tycker du att ungdomssatsningen låter intressant och har barn i familjen som vill prova på att köra speedway, håll då utkik på våra sociala medier för information om när nästa ”prova på speedway”-tillfälle arrangeras.

Dela nyheten: