Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Szymon Wozniak: “- Jag är tillbaka för att göra ett bra jobb för Rospiggarna!”

Featured Image

Efter fem säsonger i Vetlanda väljer en av Polens bästa förare att återvända till Rospiggarna. Vad intresset för speedwaysporten kommer ifrån från början är oklart men att kärleken för sporten har funnits med sedan barnsben är desto klarare.

“- Ingen vet vad intresset för speedway egentligen kommer ifrån. Så länge jag minns har jag alltid varit intresserad av speedwaysporten och alla bilderna i tidningarna samt matcherna i radion och på Tv:n gjorde mig exalterad. När jag var sju år gammal testade jag att köra knattespeedway för första gången på en lånad cykel. Den dagen började speedway vara mitt liv.”

Vilka är dina styrkor som förare och vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

”- Jag är alltid en hårt arbetande och uthållig person. De egenskaperna har varit det viktigaste i min karriär. Vad jag behöver förbättra är svårt att svara på. Jag tror att jag behöver se mig omkring hela tiden. På banan, hemmet, i verkstaden och på gymmet. Det finns alltid 100 saker som kan förbättra 1% av din sportnivå.”

På meritlistan finns bland annat guld i det individuella polska mästerskapet för både seniorer och juniorer inskrivet och tillsammans med Bartosz Zmarzlik körde han hem ett silver för Polen i Speedway Of Nations 2020. När vi frågar Szymon om vilket som är han bästa minne från karriären är svaret självklart.

”- Det är helt klart min polska mästartitel. Den dagen kändes det som att alla självuppoffringar från mina föräldrar och min familj lönade sig. 17 år av hårt arbete tog mig dit. Det var en fantastisk känsla!”

Szymon kommer från en fjolårssäsong som han känner sig tillfreds med resultatmässigt trots att den var kantat av en skada han ådrog sig året innan.

” Förra årets säsong var inte lätt på grund av skadan jag fick under Speedway Of Nations 2020 i en krasch med Fredrik Lindgren. Jag bröt mitt skafoidben och spenderade hela vintern på att återhämta mig. Tyvärr hjälpte det inte och efter säsongen 2021 opererades jag och fick spendera hela vintern på återhämtning igen. Hela fjolårssäsongen körde jag med stor smärta i min högra handled. Men mina poäng var inte dåliga och vi fick en silvermedalj med Stal Gorzów. Nu siktar jag framåt och känner att jag är 100% frisk igen. Jag mår så bra på cykeln nu.”

I år gör du comeback i Rospiggarna som du även körde för under säsongen 2015. Hur går tankarna inför återkomsten?

”- Sist jag körde för Rospiggarna var ingen bra säsong för mig. Jag var inte bra på banan i Hallstavik och kunde inte hitta ett bra upplägg för att vara tillräckligt snabb. Idag är jag en annan speedwayförare och jag är tillbaka för att göra ett bra jobb för Rospiggarna och må bra av det. Hemmabanan blir en bra speedwaylektion för mig. Det är även en stabil klubb med fina supportrar och funktionärer och min goda relation med lagledaren Peter Jansson som jag känner sedan jag skrev på mitt första kontrakt i Sverige för hans tidigare klubb Avantia gör också att jag ser fram emot comebacken.”

Att Wozniak har problem med banan i Hallstavik var ingenting som märktes ifjol när han stod på motståndarsidan i depån och kunde lämna Credentia Arena obesegrad efter att ha kört in fullt, 15p, och dessutom satte nytt dåvarande banrekord.

”- Banan i Hallstavik var aldrig min favorit förut men gör du inte det du gillar att göra för att bli bättre?. Jag var så peppad efter den matchen och var förvånad över att jag fick mitt första banrekord, speciellt eftersom jag slog Bartosz Zmarzliks gamla rekord som både är en toppförare i världen samt en god vän.”

Vilka är dina mål med säsongen 2022?

”- Individuellt vill jag bara fortsätta med min karriär. Jag vill förbättra mitt snitt i båda ligorna och steg för steg närma mig att få köra GP för att förverkliga min stora dröm. I båda ligorna är planen enkel. Två guldmedaljer är mitt mål.”

Dela nyheten: