Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Victor Palovaara: ”Jag hoppas glädjen vi kommer känna smittar av sig i hela Roslagen!”

Featured Image

Idag är det bara tre veckor kvar till starttejpen går upp i Hallstavik. Fram till dess kommer vi ta tempen på flertalet av våra senior- samt ungdomsförare. Först ut är Victor Palovaara.

Victor Palovaara gjorde under fjolårets säsong comeback i Rospiggarna. Återkomsten blev en stor succé och efter att ha höjt sitt snitt rejält samt bjudit på publikvänlig och övertygande körning blev han en stor publikfavorit. Med andra ord var 2022 en riktig genombrottssäsong.

”- Det var det verkligen. Det började redan under första matchen när vi var i Gislaved där jag tog mycket poäng och följde upp det med en lika bra insats i Eskilstuna. Under första hemmamatchen körde jag in fullt men kunde bara köra två heat då jag var sjuk och hade legat i hög feber i flera dagar. Sen när vi var i Motala slog jag i axeln och var borta ett tag. Trots en jobbig säsongsstart var det resultatmässigt väldigt bra. Det var helt klart den bästa säsongen hittills i min karriär. Det kändes som allting hände och jag fick vara med om lite allt möjligt. Inför säsongen jobbade jag hårt för att få allting att fungera både privat och på banan. Det släppte rejält och jag kunde bara åka och ha roligt. Efter många år visade jag äntligen att jag kan ta mycket poäng. Äntligen fick jag visa hur bra jag kan vara.”

Fjolåret kan summeras med guld i Allsvenskan, SM-brons i BAUHAUS-ligan, uttagen till Speedway Of Nations, fyra i individuella SM-finalen samt reserv i Målillas GP-tävling. För Victor är det dock en tävling som sticker ut lite extra.

”- Det var seriematchen i Målilla när jag bara tappade en poäng. Det känns som det var den tävlingen som satte igång det på riktigt och gjorde att jag bland annat fick representera Sverige i Speedway Of Nations. Under den tävlingen lyfte jag mig från att börja ta poäng till att ta väldigt mycket poäng.”

Säsongen 2022 var inte bara en genombrottssäsong utan den var också kantad av skador. Trots det kom Victor alltid tillbaka glädjefylld och sugen på att ta poäng. En olycka kommer dock sällan ensam och fjolårets säsong fick ett abrupt slut efter en vurpa under träningen i Målillas GP.

”- Eftersom jag inte visste om jag skulle få åka ville jag vara med och slå några tider i träningskvalet. Jag låg runt en tiondeplats när jag råkade kasta runt cykeln ut i sväng och fick den på foten så någonting klämdes. Jag gick runt med lindad fot och trodde att jag bara hade fått en smäll. Jag fick komma in och köra ett heat och i den stunden tänker man inte på det för då kickar adrenalinet in men när jag tog av mig stöveln gick det inte att stödja mig på foten längre. Dagen efter åkte vi in för att kolla upp det och de konstaterade att jag hade brutit det stora benet från smalbenet och ner till fotleden. Vi skulle köra semifinalerna med Rospiggarna veckan efter men tyvärr blev jag tvungen att avsluta säsongen då det behövde opereras.”

Hur har rehabiliteringen gått under vintern?

”- Efter operationen gick jag fyra till sex veckor med gips och kunde bara göra små rörelser med tå- och lårmusklerna. När jag tog av gipset började jag med rehab direkt. Jag kunde börja bygga upp lite muskler och rörlighet. Runt julen kunde jag börja springa igen. Jag har löpningen som huvudgrej för att hålla konditionen uppe. Idag har jag inga problem med foten men om jag får en liten smäll värker det till lite. Någon gång under en träning slog jag i foten i en sväng men det går över väldigt fort. Det är bara ett ben så det läker.”

Att Victor är en enorm glädjespridare har nog inte undgått någon men innerst inne har han fått kämpa med sitt självförtroende. Efter flera års kamp njuter han idag mer än någonsin av att köra speedway.

”- Jag har alltid varit startsnabb och varit väldigt teknisk men kunde utnyttja det lite mer ifjol då jag trodde mer på mig själv. Tidigare har jag haft dåligt självförtroende inom speedwayen. Det satt mycket i skallen och jag kollade för mycket på pappret och tänkte att det inte gör något om jag får stryk av den föraren. När jag började på storcykel gick det bra för mig under juniortiden sen åkte jag på en skada och blev väldigt hård mot mig själv. Det tog många år innan jag lyckades jobba mig ur det och kunde njuta av att köra speedway. Nu kan jag göra det och då kom även självförtroendet lite av sig själv. Jag vill fortsätta köra mitt egna race och har jag roligt när jag kör kommer även resultaten.”

I år gör Victor sin andra raka säsong hos oss. För honom var det ett självklart val att förlänga.

”- Jag kände direkt att med den säsongen jag hade och med den utveckling jag gjorde vore det dumt att byta lag. Jag trivdes väldigt bra i Hallstavik och det var mycket det som satte bollen i rullning. Det kändes skönt med ett miljöombyte och att få axla en större roll. Lagledargänget gav mig ett stort förtroende som jag kunde växa i och visa att det var rätt att ta in mig laget då jag tog mycket poäng. Peter är en väldigt bra ledare som passar den typen av person som jag är. Sen tycker jag det är roligt att flera förare är kvar från förra året då vi hade väldigt roligt tillsammans. Vi får även in bland annat Antonio Lindbäck, Johannes Stark, Christoffer Selvin samt Dimitri Bergé som jag känner väldigt bra då vi åkte i England ihop i två år och bodde tillsammans. Jag gillar den svensksatsningen som Rospiggarna väljer att göra. Det är verkligen på tiden att något lag kan åka med i stort sett bara svenskar. Jag tycker vi har ett roligt gäng och ett jämnt lag där många är på samma nivå. Jag tror vi har bra chanser att gå långt och jag hoppas den glädjen som vi kommer känna i laget och föreningen smittar av sig i hela Roslagen så publiken kommer och hejar.”

I Polen kommer Victor köra för Arged Malesa Ostrów som huserar i andraligan. Förra tisdagen körde de en träningsmatch där han råkade ut för en krasch. Bedömningen är en fraktur på handleden men Victor siktar på att vara tillbaka väldigt snart.

”- Jag är bra kompis med Oliver Berntzon som tipsade om mig. Jag fick vara med och träna inför säsongen och tycker att jag trivs bra även där. Allting fungerade bra och jag kände mig snabb på banan men under en träningsmatch var det en förare som slog runt in på tredje varvet och hans cykel studsade ut framför mig. Jag hade ingenstans att ta vägen utan körde på hans cykel och gjorde en riktig faceplant på banan. Först kunde jag inte röra armarna men det berodde nog på smällen. Jag har brutit höger armled och har även problem med musklerna i vänster arm. I söndags träffade jag en skelettspecialist som har hjälpt både Kim och Hancock tidigare. Jag hoppas vara tillbaka om drygt två veckor.”

Vilka är dina mål med årets säsong?

”- Jag vill fortsätta förbättra mitt snitt och fortsätta utvecklas. Jag vill också visa att jag kan slå mig in i Polen och bevisa för mig själv att jag är så pass bra. Förra året slutade jag på en fjärdeplats i den individuella SM-finalen. Det var ett stort steg för mig jämfört med tidigare år och nu känner jag att jag har mer att ge och vill stå på pallen. Sen gör även lag-VM comeback i år där fem förare ska representera Sverige. Det är ett mål jag har haft sedan jag var knatte att få ta plats i svenska landslaget för det är ändå det största man kan köra. Med Rospiggarna hoppas jag att vi kan ta oss till slutspelet för då kan allting hända. Vi tog ett brons förra året och man siktar alltid på att bli bättre. Jag ska köra in mycket poäng, vinna starterna och fortsätta vara den glade värmlänningen i depån.”

Fem snabba:
I lurarna: Det är väldigt blandat men mest podd eller rap. Jag lyssnar inte så mycket på musik utan det är mer när jag är ute och springer som jag lyssnar på något.
Favoritmat: Jag gillar kött i alla olika slag.
Idol som liten: Tony Rickardsson. Jag har varit speedwaynörd sedan jag var liten, växte upp med att titta på gamla GP-videos och har sett upp till honom sedan dess.
Favoritbana: Jag gillar banan i Hallstavik sen beror det väldigt mycket på resultaten. Jag har alltid haft svårt för banan i Målilla men gjorde bra ifrån mig där ifjol.
Bästa med speedwaysporten: Jag gillar att det är korta och intensiva heat. Det är som en sprint, det går snabbt sen är det nytt igen.

Dela nyheten: