Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Victor Palovaara: ”- Jag trivs otroligt bra i Rospiggarna!”

Featured Image

Efter tre säsonger i Vetlanda återvänder Victor Palovaara till Rospiggarna. Med sitt låga ingångssnitt på 0,500 är det många som tror att den glade Värmlänningen kommer bli en av säsongens största snittraketer.

”- Jag har alltid varit intresserad av speedway då både min pappa och farbror har kört så det var på den vägen jag halkade in på sporten. Jag hängde mycket runt speedwaybanan i Karlstad när jag var liten och tittade på när de körde samt fick hjälpa till runt omkring banan. När jag var tre år gammal fick jag en crosscykel som jag började köra speedway med ute på trädgården. Lite senare började jag även köra runt med min cross på speedwaybanan hemma i Karlstad innan min pappa byggde en speedwaycykel åt mig när jag var sex år gammal. Min första tävling körde jag när var nio år.”

Vem var din största förebild när du var liten?

”- Tony Rickardsson var den jag såg upp till när jag var barn.

Vilka är dina styrkor som förare och vad behöver du förbättra för att ta nästa steg?

”- Mina styrkor är att jag bra på att starta samt att jag är en teknisk förare. Jag är duktig på att svänga och styra cykeln. Jag har kört mycket i England där banorna är väldigt tekniska likaså banan hemma i Karlstad som jag växte upp vid så jag har fått lära mig att köra på såna banor. Jag jobbar hårt på det mentala för att bli starkare psykisk. Min svaghet är att jag viker ner mig lite för lätt så jag jobbar på att bli tuffare, våga sticka in hjulet och våga ta plats.”

På meritlistan finns bland annat två individuella JSM-silver samt körning i samtliga individuella SM-finaler sedan 2016 inskrivet men han har även representerat Sverige i junior-VM där det blev ett brons 2014. Men för Victor är det en del andra saker som sticker ut när han får välja sitt bästa minne från sin karriär hittills.

”- Det är svårt att välja ut ett speciellt minne men när jag vann SM som knatte tyckte jag det var stort men det är så pass längesen nu. På den tiden jag reste runt och körde lite junior-VM samt åkte i Polen och England har man fått många roliga minnen. Även om det kunde kännas jobbigt när man var inne i det är det himla roligt när man tänker tillbaka på det.”

Vad vill du uppnå innan du känner att du kan lägga släpskon på hyllan?

”- Jag vill hela tiden utvecklas och ta nya steg sen vill jag självklart komma till GP och köra där. Drömmen att åka bland de bästa och att bli bäst i världen finns fortfarande kvar. Men i grund och botten handlar det mest om att jag ska tycka att det är roligt att köra vilket jag tycker det är och jag ser inte att jag kommer sluta inom de närmsta åren. Det känns som jag har många bra år framöver.”

Victor kommer från en fjolårssäsong där han bland annat blev den sjätte bästa snittliga föraren i Allsvenskan samt nådde kvartsfinal med Vetlanda och semifinal med Valsarna. Hur var säsongen 2021 för dig?

”- Jag tycker jag hade en ganska bra säsong ifjol. Jag hade kanske lite halvdåligt med poäng i elitserien men jag tog en hel del bonuspoäng. I början av säsongen körde jag tillsammans med Bartosz Zmarzlik och då var det svårt att ta en heatseger utan jag fick ta tvåorna och ettorna istället. Det kändes som att jag utvecklades mycket under säsongen 2021. Jag hade en bra match när vi körde i Hallstavik i semifinalen där jag fick köra heat 15 och fightades bra med Kim. Sen gjorde jag bra matcher i Allsvenskan där jag fick vara med och avgöra flera matcher när det var jämt i slutet.”

Hur har du laddat upp under vintern inför årets säsong?

”- Jag har tränat mycket löpning, cykel och kört lite styrketräning för att hålla igång. Jag har även kört lite Enduro men det är mer som träning för att hålla igång motorcykelvanan. Jag har också jobbat mycket mentalt med att försöka tänka rätt och tänka på det som jag kan påverka.”

I år gör du comeback i Rospiggarna som du även körde för i Allsvenskan under säsongen 2013. Hur går tankarna inför återkomsten och årets säsong?

”- Peter har varit på mig i många år om jag ska komma hit och köra och jag var nära på att gå hit redan till fjolårets säsong. Nu kände jag att det kan vara bra med lite ny miljö och att prova något nytt och det känns som att ett klubbyte kan hjälpa mig att ta nästa steg. Jag trivs bra med att komma till Hallstavik och man känner sig alltid välkommen här. Det är en bra och proffsig förening som har ordning och reda på allting. Rospiggarna är en klubb som hela tiden siktar framåt vilket jag tror kan hjälpa mig. Laget i sig känns bra och vi har fått ihop en bra trupp där jag tror vi kommer komma ihop väldigt bra som grupp och tillsammans hjälpas åt att nå långt. Sen känns det även roligt att få ha Peter Jansson som lagledare som jag har känt sedan jag var tonåring. Det är en väldigt bra ledare och är en person som är lätt att ha och göra med. Han är lite myspappa och har bra syn på speedwayen och vet vad vi behöver. Jag gillar även banan i Hallstavik. Jag trivs otroligt bra i Rospiggarna och det känns roligt att det snart drar igång. Det känns som jag har tagit många steg redan nu jämfört med ifjol och jag har haft en bra försäsong.”

Vilka är dina mål med säsongen 2022 och vad kan publiken förvänta sig av Victor Palovaara under årets säsong?

”- Målet med Rospiggarna är att vi ska gå till final sen vill jag få upp mitt sitt med en poäng och höja det till 1,500. Jag tycker jag är så pass bra att jag ska kunna ligga där och högre ändå sen. Målet är att ta en ordinarieplats i laget under säsongen. Individuellt vill jag ta mig till finalheatet i SM och ta medalj. Publiken kan förvänta sig en glad kille som försöker peppa alla. De kommer se en kille som älskar att köra speedway och som kör in många poäng för laget.”

Dela nyheten: