Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Wiktor Przyjemski: ”- Alla lärdomar jag kommer få gör att jag ser fram emot att köra för Rospiggarna!”

Featured Image

Det har blivit dags för en ny speedwaytisdag och efter att ha stått över förra veckans omgång är det nu dags för Rospiggarna att ge sig ut på banan igen. För motståndet står Västervik på deras hemmabana Hejla Arena. Kvällens tävling blir även artonårige polska supertalangen Wiktor Przyjemskis första match i svensk seriesammanhang.

Wiktor Przyjemski gör i år sin första säsong i Sverige men har redan gjort sig ett namn i speedwaysportens stornation Polen. Han började köra speedway när han var åtta år gammal och efter ett par framgångsrika år på 85cc tog han licens på 500cc 2020. Som sextonåring, 2021, gjorde Wiktor sin första säsong i polska andraligan där han representerade Polonia Bydgoszcz och snittade 1,740.

”- 2012 såg min manager Marek Ziebicki mig cykla samt köra liten fyrhjuling och sa till min pappa att få mig att uppleva speedwaysporten. När jag väl såg en tävling blev jag fast. Jag har många minnen från både när jag körde knattespeedway till idag. En av de var när jag körde finalen i 250cc i Danmark men givetvis också fjolårets guldmedalj i Speedway Of Nations 2. Tyvärr tappade jag en del av mitt finger i Vojens så minnet därifrån är lite 50/50.”

Wiktor kommer från en lyckad fjolårssäsong där han bland annat snittade 2,200 i sin moderklubb Polonia Bydgoszcz och blev därmed ligans bästa polska förare. Förra året resulterade också i den tidigare nämnda guldmedaljen i Speedway Of Nations 2.

”- Det var en fantastisk säsong för min del. Varken jag eller mitt lag kunde tro att jag skulle snitta 2,200 poäng per heat innan säsongsstarten. Tyvärr lyckades vi inte köra upp min hemmaklubb Polonia Bydgoszcz till polska Ekstraligan men det ger samtidigt mer tändvätska till årets pågående säsong. Kvällen då vi vann SON 2 var en perfekt natt för polsk speedway. Mina lagkompisar gjorde ett fantastiskt jobb men tyvärr kunde jag bara köra ett heat i början av tävlingen, som jag vann, då jag tillbringade resten av tävlingen på sjukhus på grund av fingret.”

Årets säsong blir den första för Wiktor i svensk seriesammanhang och således blir kvällens match hans debutmatch. Däremot var det tänkt att debuten skulle äga rum redan under bortamatchen mot Lejonen.

”- Det kommer bli en ny utmaning för mig men jag ser fram emot det. Tanken var att jag skulle debutera redan under lagets första bortamatch men då hade vi lite problem med uppställningen av cyklarna under tävlingen i Landshut som vi var tvungna att kontrollera. Efter det fixade jag i ordning så jag kunde skicka två nya cyklar och en annan buss till Sverige för att slippa resa från Polen med buss och istället kunna flyga mellan tävlingarna. Jag är otroligt ledsen för rospiggsfansens skull att jag inte kunde komma men jag ser verkligen fram emot att få göra debut ikväll istället. Det kommer bli mycket nya erfarenheter, nya bekantskaper samt nya banor och alla lärdomar jag kommer få gör att jag ser fram emot att få köra för Rospiggarna.”

Säsongen 2023 är i full gång och i skrivande stund har du höjt ditt snitt ytterligare i polska andraligan till 2,273 men för svenska speedwaypubliken blir du en ny bekantskap. Vad kan den svenska publiken förvänta sig av dig?

”- Jag kommer göra mitt absolut bästa och jag har ett välorganiserat team för att kunna göra bra ifrån mig under årets säsong. Jag vill kunna bidra till att vi vinner så många matcher vi kan och köra in många poäng för laget. Slutligen vill jag hälsa till fansen samt lagkamraterna i Rospiggarna. Vi ses ikväll!”

Fem snabba:
I lurarna: Mest polsk popmusik
Favoritmat: Färsk sallad, räkor och pasta
Idol som liten: Givetvis Tomasz Gollob men också Greg Hancock
Favoritplats: Bydgoszcz
Bästa med speedwaysporten: Farten samt publiken

Dela nyheten: